Dyslexie bij volwassenen: meer dan problemen met lezen en schrijven

Gepubliceerd op 30-09-2008

Volwassenen met dyslexie worden dagelijks geconfronteerd met hun geautomatiseerde lees- en spellingsvaardigheden. maar er is meer. Zij ervaren ook sociale en psychische gevolgen van hun beperkingen, zoals verminderde carrièrekansen en onzekerheid in situaties die onverwacht vragen om lezen en spellen.

In dit artikel brengen we, aan de hand van een literatuurverkenning en een Delphi-onderzoek met 22 deelnemers, de beperkingen en gevolgen in kaart die volwassenen met dyslexie ervaren. Het resultaat is een beschijvend model dat zowel de feitelijke en de ervaren beperkingen ordent als de factoren die daarop van invloed zijn. Het model leent zich voor verder onderzoek ten dienste van de klinische praktijk.

Lees het artikel (pdf)

Terug naar het overzicht

Drs. Marzenka RolakHet Dyslexie Centrum Rotterdam is opgericht in 2008 door drs. Marzenka Rolak. Zij is orthopedagoog-generalist en is gespecialiseerd in leerproblemen in het algemeen en dyslexie in het bijzonder. Voordat ze haar eigen praktijk begon heeft ze... Lees verder...

Klachten
De medewerkers van Dyslexie Centrum Rotterdam zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO). Dat betekent dat wij werken volgens bepaalde afspraken die de beroepsgroep gemaakt heeft. Deze afspraken gaan over eerlijkheid, openheid en vertrouwen. Voor uitgebreide informatie zie http://www.nvo.nl/beroepscode/de_beroepscode_van_de_nvo.aspx

 

Waar mensen met elkaar werken, kunnen echter ook misverstanden ontstaan. Als u het met bepaalde zaken niet eens bent, of u bent ontevreden, laat het ons dan weten. Een rechtstreeks gesprek met de behandelende orthopedagoog is vaak de snelste weg tot een oplossing. Heeft dit niet het gewenste resultaat, dan kunt u contact opnemen met de NVO.

 

De Raad van Toezicht van het NVO behandelt uw klacht. Kijk op http://www.nvo.nl/beroepscode/reglement_klachtbehandeling.aspx of neem contact op met het secretariaat, elke werkdag bereikbaar op nummer 030 - 232 24 07.