Yoga en dyslexie voor HBO en WO

yoga-dyslexie-hbo-wo

Veel studenten met dyslexie hebben het gevoel altijd achter de feiten aan te lopen. De energiehuishouding kan een uitdaging zijn. Hoe blijf je in balans en zorg je niet alleen dat je energie kwijt raakt, maar ook weer opbouwt.

De kundalini yoga is de moeder van alle yoga’s en combineert lichaamsoefeningen met meditaties, mindfulnessoefeningen en het zingen van mantra’s. Door de combinatie van al deze elementen heeft deze kundalini yoga een veel sterker effect op je energiehuishouding dan andere vormen van yoga.

In deze lessen zijn de oefeningen, meditaties en mantra’s speciaal afgestemd op studenten. De lessen duren anderhalf uur.

Doelen

De kundalini yoga is de moeder van alle yoga’s en combineert lichaamsoefeningen met meditaties, mindfulnessoefeningen en het zingen van mantra’s. Door de combinatie van al deze elementen heeft een veel sterker effect op je energiehuishouding dan andere vormen van yoga.

Mantra's hebben en direct effect op de 'mind' en op gedachtenpatronen. Waar de mantra's de ingang via de mind kiezen, werken oefeningensets (kriya's) via je lichaam. Met ademhalingsoefeningen leer je je adem reguleren en daarmee ook emoties en gedachten. De oefeningensets, mantra's en meditaties hebben steeds een bepaald thema. Thema's kunnen zowel fysiek als psychologisch zijn. Voorbeelden van thema's zijn: het versterken van je interne vitaliteit, het vergroten van de flexibiliteit van je rug, het versterken van je immuunsysteem, het verbeteren van je spijsvertering, loslaten van stress en angst, rust brengen in een onrustig brein en het vergoten van je vermogen tot focus en concentratie.

Opzet lessen

  • Korte inleiding op het thema van de les
  • Opening met mantra's (intunen)
  • Ademhalingsmeditatie
  • Warming up
  • Actieve yoga-oefeningen gekoppeld aan een bepaald thema (ook wel Kriya genoemd)
  • Diepe ontspanning
  • Meditatie met of zonder mantra (met een speciaal thema)
  • Afsluiting met een korte mantra (uittunen)

Voor wie

Voor studenten van de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam.

Locatie

De workshops en lessen worden gegeven in het Erasmus Sport Centre in Rotterdam.